در یک ایستگاه فضایی چند نفر زندگی میکنند؟
بستگی به نوع ایستگاه و مأموریت فضایی آن دارد. مثلاً در ایستگاههای اولیه بین دو تا سه نفر ساکن ایستگاه بودند. اما بعدها تعداد بیشتر شد و حتی در مواردی به 10تا12 نفر رسید. گرچه این تعداد موقت هستند، اما در حال حاضر بهطور دائم شش نفر در ایستگاه فضایی بینالمللی زندگی میکنند. البته در مواردی به جز فضانوردان، جانداران و جانوران دیگری هم در ایستگاههای فضایی زندگی میکردند.
در خیلی از پروازهای مداری، همراه با آزمایشهایی که فضانوردان بر روی بدن خودشان انجام میدهند تا در مورد واکنش و آثار بیوزنی مطالعه کنند، حشرات، جانوران و گیاهان نیز مورد بررسی قرار میگیرند. مگس، قورباغه، مارمولک ، موش و عنکبوت از جملهی این حیوانات هستند. در یکی از پروازها در مجتمع مداری میر، حتی جوجه هم به دنیا آمده است. موجود زندهی دیگر گل و گیاه است که لازم است شرایط رشد و پرورش آن برای پروازهای طولانی مثل سفر به مریخ مطالعه شود.
- آب آشامیدنی فضانوردان در ایستگاههای فضایی چهطور و از کجا تأمین میشود؟
هر فضانورد در فضا به دلیل کار سنگین روزانه، حداقل باید دو و نیم لیتر آب بنوشد. انتقال این مقدار آب از زمین به فضا به وسیلهی یک سفینهی بدون سرنشین، تقریباً شش هزار دلار هزینه دارد. با توجه به حضور دائمی شش کیهاننورد در ایستگاه فضایی بینالمللی، سالانه مبلغ زیادی صرف انتقال آب تازه و قابل آشامیدن به ایستگاههای فضایی میشود. برای همین در ایستگاه یک دستگاه وجود دارد که با متراکم کردن رطوبت موجود در هوا، بخشی از آب آشامیدنی موردنیاز فضانوردان را تأمین میکند. اما آبی که این دستگاه تولید میکند کافی نیست و باید هر ماه ناوهای باربری مقداری آب برای ساکنان ایستگاه ببرند.
- یعنی هنوز همچنان باید از زمین آب به فضا ببرند؟
تاچند وقت پیش اینطور بود، اما بالأخره سازمان فضایی ناسا دستگاه پیشرفتهای ساخت که به ایستگاه فضایی برده شد. این دستگاه میتواند در هر ساعت شش لیتر آب بسیار پاک از حدود 90 درصد مایعات و فاضلابهای موجود در ایستگاه به وجود آورد.
- نوشیدن در فضا چهطور صورت میگیرد؟ مطمئناً نمیتوانند آب توی لیوان بریزند و بخورند، مگر نه؟
بله، برای آشامیدن در فضا، از نوعی کیسهی پلاستیکی نیدار استفاده میشود. نیها درپوش نازکی دارند که باز و بسته میشود. بستن سریع درپوش قبل از جدا کردن نی از لب ها، خیلی مهم است. در غیر این صورت، جریان خروج مایع از ظرف ادامه مییابد و ممکن است باعث خرابی برخی دستگاهها شود. فضانوردان حتی برای آشامیدن آب هم، باید قبل از پرواز آموزش ببینند. به قول «گئورگی گرچکو» فضانورد نامدار روس که سه بار به فضا و دو بار به ایران سفر کرده است، آب خوردن هم در فضا کار آسانی نیست!